Diş Protezi, Prosthesis sözcüğünden dilimize uyarlanmış olup ” eksik bir organın yerine koyma ” anlamını taşımaktadır. Protez sözcüğü tıbbın diğer alanlarında da ( bacak protezi – göz protezi … gibi ) kullanılmaktadır.
Ancak halk dilinde neredeyse ” takma diş ” ya da ” damak ” tabir edilen Total protezlerle eş anlamlı kullanılır olmuştur. Ve belki de Diş hekimliğinin kaderi olarak, insanoğlu bir bacak ya da göz protezinden hiçbir zaman beklemediği uyum ve fonksiyonu, uygulanan bir diş protezinden – hem de fazlasıyla – beklemektedir.
Gerçi Diş hekimliğindeki hızlı ilerlemeler sonucu bu beklenti büyük bir oranda karşılanabilmektedir. Ancak ” Hiçbir zaman, yapılacak protezin sağlıklı bir doğal dişten üstün olacağı söylenemez. “Bu nedenle çağdaş diş hekimliğindeki birincil amaç ” Koruyucu Hekimlik “tir…
Ama kaybedilmiş dişlerin yerine konmak üzere çok sayıda protez çeşidi de geliştirilmiştir.
Bunları iki grupta açıklayabiliriz:
- Total ve Parsiyel Protezler
- Kuron ve Köprü Protezleri
Total, tam protez; Parsiyel ise yarım ya da bölümlü protezler olarak açıklanabilir.
Eğer kişi ağzındaki tüm dişleri kaybetmişse bu durumda total – tam protezler yapılması gerekmektedir.
Ancak diş hekimliğinde son yıllarda üzerinde en çok çalışılan konu olan İMPLANT lar ile artık bu protezlere de ağızda tutunacak bir yer hazırlanarak hastalara daha çok konfor sağlanmaktadır. Parsiyel Protezler ise ağızda az sayıda diş kaldığında başvurulan bir protez çeşididir.
Bu tip protezlerde ağız yapısı, dişlerin konumu ve durumu göz önüne alınarak çok değişik seçenekler sunulabilmektedir…
Dişlerin ve çevre dokuların çeşitli nedenlerle madde kaybına uğradığı ya da tamamen yok olduğu, yani kaybedildiği durumlarda, onları onarmak ya da yerine konması için kullanılan, hazırlanmış materyallere protez adı verilir.