Ortodonti Nedir?

Ortodonti diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesidir. Bu uzmanlık alanı kapanış bozukluklukları (malocclusion) olan insanlara çözümler sunar. Ortodontik tedavi genelde braket gibi düzeltici aletler kullanımını içerir.

Bu düzeltici aletlerin kullanımı aşağıdaki gibidir:

  • Dişleri düzeltmek
  • Kapanış bozukluklarını düzeltmek
  • Boşlukların kapatılması
  • Diş ve dudakları düzgün hizalamak.

Ortodontik tedavi, küçük çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olur, yetişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.

Diş Teli Tedavisi

Herkesin farklı bir ısırışı vardır, bu yüzden tedavi şekilleri değişebilir. En kullanılan yöntem uzun bir süre zarfında dişe hafif baskı uygulayarak dişi yavaşça hareket ettiren braketlerdir. Çoğu ortodontik tedavi 2 aşamada gerçekleşir.

Aktif aşama: Bu aşama braket kullanarak dişlerin yerine oturması ve kapanışın düzeltilmesini içerir.

Koruma aşaması: Bu aşama uzun süre için dişi yeni yerinde tutmak için sabitleyici (retainer) kullanımını içerir. Diş hekimleri, braket haricinde genç çocuklarda çene kemiği büyümesine yardım için farklı aletler de kullanabilirler. Bu aletler yetişkinlerde nadiren kullanılırlar.

Sabitleyici (Retainer) Kullanımı

Sabitleyicinin amacı düzeltici ortodontik tedavi sonrası dişleri yerinde tutmaktır. Isırışınız düzeltildiğinde kemik ve dişetlerinin diş çevresinde sabitleşmek için zamana ihtiyacı vardır. Tavsiye edilen kullanım süresi ortodontistten ortodontiste göre değişir. Çoğu çocuk ve genç 20′li yaşlarının ortasına kadar takar fakat bu konuda tedavinizi en iyi o bildiğinden, ortodontistinizin tavsiyesi dinlenmelidir.

Sık Sorulan Sorular

Ortodonti tedavisi için bilmeniz gerekenler

Kaç Seans Gerekir?

Ortodontik aletlerin ayarlanması genelde 4-6 hafta sürer. Ortodontistiniz size gereken süreyi söyleyecektir. Toplam tedavi süresi içinde bu aralıklarla randevulara gitmeniz gerekecektir.

Dişler Doğru Pozisyona Geldiğinde Ne Olacak?

Tedavi bittiğinde dişlerin bir süre yerlerinde tutulmaları gerekir. Bu süre koruma süresidir ve sabitleyici (retainer) denilen aletlerle dişler yerlerinde tutulurlar. Sabitleyiciler dişin çevresindeki dişeti ve kemik yerine oturana kadar dişi tutarlar. Probleme bağlı olarak retainerlar sabit veya çıkarılabilir olurlar.

Ne Kadar Sürecek?

Tedavinin uzunluğu problemin ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır ve birkaç aydan 2.5 yıla kadar uzayabilir. Çoğu insanın tedavisi 1-2 yıl sürer.

Yer Açmak İçin Diş Çekilmesi Gerekecek mi?

Ağzınızda bütün kalıcı dişleriniz için yeterince yer olmayabilir, bu yüzden bir kaç dişin çekilmesi gerekebilir. Eğer durum böyleyse diş hekiminiz bunu sizinle paylaşacaktır. Bazen başka tedaviler kullanılarak da ağızda yer açılabilir.

Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

En önemli şey komple bir muayenedir. Bu muayene genelde dişlere bakılmasını, röntgen çekilmesini ve dişlerinizin kalıbının çıkarılmasını içerir. Daha sonra ortodontistiniz yapılacak olan tedaviyi sizinle paylaşır. Tedaviye başlama kararı alırsanız ve yeterince kalıcı dişiniz varsa tedavi hemen başlayabilir.

Ortodontik Tedaviyi Kim Uygulayabilir?

Bu uzman doktora ortodontist denir ve bu tedaviyi bu konuda uzmanlık yapmış bir ortodontistin uygulaması daha doğrudur.

Kaç Yaşlarında Ortodontik Tedavi Yaptırmalıyım?

Ortodontik tedavi en iyi çocuklarda başarılı olmasına rağmen, gün geçtikçe yetişkinler de ortodontik tedaviden yararlanmaktadır. Yaş, düzgün sayıda diş sahibi olmaktan daha önemsizdir. Çocuklarda, tedaviye başlamadan önce yeterince diş çıkmasını beklemek gerekli olabilir.

Niye Ortodontik Tedavi Yaptırmalıyım?

Çoğu insanda sıklaşmış veya yamuk dişler vardır. Ortodontik tedavi bu dişleri düzeltir veya daha iyi bir yere taşır. Bu sadece görsel bir işlem olmayıp dişlerin kapanmasını düzeltmekle birlikte temizlenmelerini de kolaylaştırır. Bazı hastalarda üst ön dişler ileri çıkarak eşit olmayan bir görüntü oluşturur. Bu dişler büyük ihtimalle hasar görecekleri gibi ortodontik tedavi bunları yerlerine kaydırabilir. Diğerlerinde ise üst ve alt çene düzgün kapanmayarak kapanma bozukluklarına neden olur. Ortodontik tedavi bu iki durumu da düzeltebilir. Dişler düzgün kapanmadığında, çene kaslarına baskı yaparak çene ve eklem sorunları ve bazı durumlarda da baş ağrısı yapar. Ortodontik tedavi ısırışınızı düzelterek baskıyı azaltır.

Ortodontik Tedavi Acı Verir Mi?

Bütün apareyler ilk başta garip gelir ve belli bir rahatsızlık verirler. Eğer bu problemler geçmezse ortodontistiniz gerekli ayarlamaları yaparak yardımcı olabilir. Ayarlama sonrası dişler genelde rahatsızlık verir ama bu kısa sürede geçer.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Başarılı Olacak?

Başarı ortodontistin kabiliyeti ve hastanın istek ve yardımına bağlıdır. Ortodontistiniz tarafından verilen tavsiyeleri uygulamak çok önemlidir. Tedavinin başarısı aynı zamanda hastanın bağlılığına da bağlıdır. Çocukların ortodontik tedavisinde hastanın da ailesi kadar bilinçli olması önemlidir.

Ortodontik Apareyler Dişime Zarar Verir Mi?

Dişleriniz tedavi sonrası iyi bakım görmezlerse hasar görebilirler. Aletler kendileri hasar vermemekle birlikte zayıf temizleme ve şekerli içecekler kalıcı hasar bırakır. Braketler ve tellerin arasına yiyecek kaçtığından plak oluşumu normalden daha hızlıdır. Bu yüzden dişlerin ve aletlerin iyice temizlenmeleri gerekir.

Ortodontik Çalışmalar Kalıcı Mıdır?

Koruma safhasından sonra da küçük diş hareketleri gözlenebilir, o yüzden kalıcı garanti verilemez. Fakat bir dişin tedavi görecek kadar hareket etmesi beklenen bir durum değildir.

Ortodontik Tedavi İçin Ne Yapmam Lazım?

İlk yapmanız gereken diş hekiminize gidip tavsiye almaktır. Diş hekiminiz tedaviye ihtiyacınız varsa gerekli ayarlamaları yapacaktır.

Braket ve Dişlerimin Bakımı Nasıl Olacak?

Ortodontik tedavi devam ederken diş muayenesi çok önemlidir. Aynı zamanda dişlerinize ekstra özen göstermeniz gerekmektedir: 1 Dişlerinizi her gün temizleyin. Ortodontik aletler hassaslardır ve kırmamak için dikkatli temizlemeniz gerekmektedir. Diş hekiminiz size kullandığınız alete özel temizleme şekilleri gösterebilir. 2 Şekerli yiyecek ve içecek tüketimini azaltın. Aynı zamanda sert ve yapışkan yiyecekler narin ortodontik aletlere hasar verebilir. 3 Günde dişinizi 2 defa fluoridli diş macunuyla fırçalayın, gerekirse ağız gargarası da kullanabilirsiniz. Diş hekiminiz size kullanım için fluoridli diş macunu tavsiye edebilir. Üzerinde İngiliz Diş Sağlığı Vakfı onayı olan ürünleri kullanın. Bu, ürünün bir uzmanlar grubu tarafından incelendiği ve paketin üzerinde yazan işi yapabildiği anlamına gelir.

Online Randevu
Randevu alın veya çağrı yapın 0362 834 44 00

Hekime Danışın

Hekimlerimize merak ettiğiniz konularda soru sorabilirsiniz

İlgili Makaleler

Menü